De KRO-NCRV maakte een zesluik:

 

Wat maakt de oorlog tastbaar voor kinderen?

Wat voor gevoel hebben kinderen van nu over de oorlog, over Anne Frank, over de dreiging om ons heen?
We zien deze jonge kids op bijzondere locaties: Het Anne Frank huis maar ook huizen waar Joodse families hebben gewoond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat zegt het verleden ze en waarom willen ze de geschiedenis doorvertellen? Bekijk deze bijzondere portretten van Lot, Tess, Wafia, Teuntje, Mivtach en Luc.

Lot heeft een bijzonder gevoel bij het Anne Frank huis, het achterhuis.
Ze probeert zich te verplaatsen in de situatie van Anne, hoe het voor haalt als jong meisje moet zijn geweest om niet buiten te kunnen spelen met haar vriendinnetjes.

En hoe ze haar gevoel kwijt kon in het bekende dagboek.

Teuntje heeft meegeholpen aan project Struikelsteentjes voor school. Ze heeft hierover een mooi gedichtje geschreven.

Teuntje is bij het huis van de familie Noach aan de Sint Catharinastraat in Eindhoven, hier doet zij haar verhaal.

Mivtach is Joods en zit in de brugklas van het gymnasium.

Mivtachs ouders zijn Joods, ze zijn gescheiden. Hij woont zowel bij zijn vader als moeder en ze zijn orthodox Joods. Ze gaan regelmatig naar de synagoge en vieren op vrijdagavond Sabbat.
Mivtach kijkt het jeugdjournaal en ook het gewone journaal. Daar ziet hij regelmatig beelden van oorlog. Hij vindt oorlog heel slecht en naar. “Ze zouden een goed gesprek met elkaar moeten voeren, in plaats van vechten. Maar dat gaat misschien niet altijd meer”.

Luc van 12 is een erfgoeddrager en heeft een speciale medaille. “Ik vertel het verhaal van de oorlog door. Ik heb het verhaal vertaald van mijnheer en mevrouw Papegaai.”

Wafiai is 2,5 jaar geleden gevlucht uit Syrie. Ze heeft ook de oorlog meegemaakt.

Weet zij wat 4 mei is? “Hier is geen oorlog maar vrede. Ik weet dat hier ook oorlog is geweest. Ik heb Anne Franks film gezien en ik herken heel veel. En nu sta ik een huis waar een Joodse familie heeft gewoond.”

Wafiai is bij het huis van de familie Culp aan de Guido Gezellenstraat in Eindhoven, hier doet zij haar verhaal.

Tess denkt best veel aan Anne Frank en aan 4 mei. Ze heeft een stripboek gelezen over Anne, en hoe zij met de trein vertrok naar het kamp. Tess neemt ook vaak de trein naar Amsterdam en verwonderd zich over Anne en hoe zij genoot van het toch normale uitzicht vanuit een trein. Nadat Tess het stripboek had gelezen kon ze zich goed verplaatsen in Anne Frank.

Tess is bij het huis van de familie Hornemann aan de Staringstraat in Eindhoven, hier doet zij haar verhaal.

Share This